Мизичарот Васил примил орден за делата на својот татко кој ги оставил во аманет.

Џез музичарот Васил Хаџиманов на својот Инстаграм поделил фотографија на која примил одликување во има на својот татко Зафир Хаџиманов потсетувајќи на неговите дела и големите уметнички творештва кој неговиот татко ги оставил…

“Во име на својот покоен татко Зафир Хаџинамов како и од целото семејство на Хаџиманов и Веленталиќ и благодарам на државата Македонија на одликување со “Орден за заслуги како и на државата Србија на одликување со “Караѓорѓева Ѕвезда прв степен“, кои постхумно доделени се на мојот татко. Неможам а да не кажам дека многу ми е жал што Зафир лично неможеше да ги прими овие значајни одликувања бидејќи знам колку ќе му значше, но честа и задоволството е големо, зато до сите голема благодарност кои го препознаа огромното културно-уметничко значење кој мојот татко го остави во аманет на овие држави за време на својата долгогодишна плодна кариера“, напишал Васил.

Зафир Хаџиманов беше југословенски, српски и македонски филмски глумец и композитор. Беше оженет со пејачката Сенка Веленталиќ со која има син Васил.