Шејн Вотсон, експерт за односи и автор на книгата „Како да запознаете човек по 40“, која всушност се омажила по четириесет години, вели дека сексот станува подобар со возраста, а еве и зошто:

Срамежливоста повеќе не постои

По 40 години, жените обично доаѓаат до поентата веднаш, бидејќи кочниците во форма на срамежливост или недостаток на искуство повеќе не постојат.

Кажуваат што мислат

Изјави како „Денес сум премногу уморна, може ли да го одложиме тоа за утре?“ се сосема природни за зрелите жени, кои не се плашат од погрешни реакции на мажите.

Се смеат во непријатни ситуации

Кога добиваат грч, или зафаќаат смешна поза, жените постари од 40 години немаат проблем да се насмеат на своја сметка, бидејќи нивото на самодоверба сега им е стабилно.

Тие се повеќе трезвени

Со возраста, доаѓа одредена доза на трезвеност и смиреност, што остава впечаток на жена која знае што сака и каква е нејзината улога во животот, а тоа е многу привлечно за мажите.

Тие се поотворени

Кога ќе достигнат одредена возраст, жените повеќе немаат причина да се двоумат околу темите поврзани со сексот.

Тие прават вистински избор

Искусна жена знае како да го избере вистинскиот партнер – оној со кого ќе биде компатибилна и емоционално и сексуално, а со тоа се намалуваат шансите нешто да тргне наопаку во креветот.

Тие се свесни за своите квалитети

Жена по четириесет години точно знае кои се нејзините квалитети и кои се нејзините маани, свесна е за својот изглед и зрачи со сигурна доза на сексапил, за разлика од младите девојки кои можат да страдаат од бројни несигурности предизвикани од незадоволство од сопственото тело .