Маира Алонзо (59) си организирала пробен погреб кон крајот на април, а семејството и пријателите „плачејќи“ се простиле од неа. Се се случувало во нејзиниот роден град Сантијаго.

Жената била облечена во бело, а лежела во ковчег што го изнајмила за тој ден. Носела и цветна круга и повремено имала памук во носот, така глумејќи труп во мртовечница.

Настанот го опишала како „остварување на соништата“ и им се заблагодарила на пријателите, семејството и соседите кои и помогнале во организацијата.

– Ако утре умрам не сакам вистински погреб, затоа што тоа веќе го сторив, рекла

Алонзо рекла дека смртта за време на пандемијата ја инспирирала својот живот да го прослави со лажен погреб.