Марија Фуентес Фернандез од Шпанија толку детално си го испланирала погребот што решила пред смртта да се погрижи да не и дојдат несакани гости, додека ковегот и го спуштаат во земја. Самата си објавила и некролог во весниците, а на погребот дозволила да има 15 луѓе, но никој од семејството. Ним им забранила!

– Со оглед на тоа дека моето семејство долго не е „мое“ со овој некролог нагласувам дека само долу наведените може да дојдат на мојот погреб. Сите останати на кои не им беше гајле за мене во текот на мојот живот, сакам да продолжат да живеат подалеку од мене, како и до сега, напишала таа.

Многумина овој чекор на Марија го окарактеризирале како храбар и рекле дек има право да одбере. Но имало и од оние кои сметаат дека да се умре огорчен е тажно.