Што се крие зад суеверието НЕ ЈА ОСТАВАЈ ТОРБАТА НА ЗЕМЈА? Се што мислевте дека знаете – не е вистина

Суеверието како опсесивно-компулсивно активност формира страв во умот на поединецот кој го тера да се усогласи со или да направи нешто што со децении се пренесува од уста на уста, како да не се спротивстави на фолклорната традиција на нашиот народ - дека нешто страшно може да се случи во иднина. Биле членови на генерацијата миленијалци или не, дел од живот е нужно обоен со предупредувања да не се седи на работ на масата, да не пее за време на ручек и торбата да не се става на подот, во спротивно живот нема да биде розов.

Активности кои наводно имаат магични ефекти се вкоренија во нашиот јазик и култура, до тој степен што тие стануваат навики. Во дрво се тропка затоа што, што не дај Боже, да чуе злото она што се кажува, од црни мачки се бега и вообичаено се кажува - што се убави (со задолжително ПУ, ПУ, ПУ, бидејќи не би било добро да проколнеме некого со убави зборови.)

"Она што се нарекува "суеверие" не е магија или зло, туку древни знаења што се зачувани во својата оригинална форма или малку променети, до денешен ден. Многу изреки, поговорки, стихови, шепкања, се шифрирани знаења на нашите предци кои, ако успееме да ги дешифрираме во вистинска смисла може да се има корист од нив."

Како пример од народна поезија е ова сликовито колнење:

"Да даде Господ да не се омажиш додека не се видат три сонца на небото, додека не се слушне пеење на риба, додека не роди јаворот јаболки, жолта врба бело грозје."

На изглед невозможно, но јаворово дрво кога се користи за Божиќ, како бадниково гранче се кити со јаболка; три сонца на небото може да се видат во јуни, на празникот на Јован Крстител, а другите делови од клетвата се лесни за решавање, бидејќи веќе се снимени звучи на многу морски риба кои се уловени, а на пазарите бело грозје може да се најде во секоја сезона, дури и во време на жолта врба, во есен".

Интересно е дека народните верувања најчесто се насочени кон бракот и семејството. Уште од создавањето на светот најважни се машките и женски обврски и создавањето и затоа најчесто се насочени кон нив.

Еве што значат некои популарни фрази:

- Не ги вкрстувај рацете додека наздравуваш, нема да се омажиш/ожениш - "Шега"

- Немој да ја оставаш торбата на подот, нема да имаш пари - "од еврејската традиција."

- Лебот да не лежи на грб - "леб е нешто што ги храни луѓето. Затоа, со него мора да се постапува со грижа - не се превртува, а трошки од леб не се фрлаат во ѓубре, туку се оставаат на терасата или се оставаат во дворот за птиците да може да јадат".

Ова се само некои од фразите, кои се популарни во нашата земја:

 

 • Не седи на ќошето на масата, никогаш нема да се ожениш/омажиш.
 • Не се пее за време на јадење, мажот ќе биде пијаница.
 • Не се сече лебот од двете страни, затоа што тоа значи дека ќе има кавги дома.
 • Не ги вкрстувај рацете додека наздравуваш, нема да се омажиш/ожениш.
 • Не отворајте чадор во куќата, носи несреќа.
 • Не гледај во дланките на другите, некој ќе те оговара.
 • Ако игра левото око, тоа е за среќа, ако игра десното - несреќа.
 • Капакот од шахтата во форма на коцка е лоша среќа, а округол е среќа.
 • Немој да ја оставаш торбата на подот, нема да имаш пари.
 • Ако се истури сол – ќе има кавги.
 • Ако се истури кафе, ќе имаш убав маж/жена.
 • Главата сврти ја на источната страна додека спиеш.
 • Кога влегуваш во нов простор, замисли желба.
 • Ако те чеша левата дланка – ќе има пари, ако те чеша десната – ќе даваш пари.
 • Кој рано пее – кака во гнездото.
 • Лебот не се држи на грб.
 • Ножот не треба да биде со оштрицата во воздух.
 • Ако сонувате дека сте извадиле заб, ќе слушнете дека некој умрел.
 • Ако икате (штуцате) некој не збори.
 • Ако ви гори ушето – некој ве оговара.
 • Детелина со четири листа носи среќа
 • Потковица носи среќа

 

Со кои суеверија пораснавте вие?

п.с. Бонус една стара народна:

Што прави Влав кога го чеша десна дланка?

- Трпи...

Поврзани

Најнови вести

Коментари