На прв поглед изгледа како врата да е внимателно издлабена во карпа на Марс. Сликата кој не е толку квалитетна, направена со камера поставена на јарболот на роверот Curiosity на НАСА на 7 мај оваа година, се чини дека покажува отвор со надвратник што води до премин со мазни ѕидови.

Теоретичарите на заговор ја гледаат како доказ за живот на Црвената планета, но научниците побрзаа да истакнат дека околната геологија дава јасна слика за тоа како настанала формацијата – и за оваа формација, за жал, не биле потребни вонземјани.

Санџај Гупта, професор по наука за Земјата на Империјалниот колеџ во Лондон, еден од научниците од мисијата на НАСА, Curiosity, рече дека дупката е формирана преку „нормални геолошки процеси“.

Нема ништо чудно на сликата – тоа се само нормални геолошки процеси“, рече тој.

Ова не е прв пат сликите од Марс да покренуваат теории дека цивилизациите можеби некогаш ја населувале оваа планета.

Во 1977 година, вселенското летало на НАСА Викинг 1 фотографирало нешто што изгледа како лице кое изгледа од површината, што доведе до тврдења дека Марсовците можеби направиле споменици како Сфингата.

Кога глобалниот геодет на НАСА за Марс ја прелета областа 11 години подоцна, правејќи слики 10 пати поостри од оригиналните снимки на Викинзите, беше откриено дека „лицето“ е безоблична карпа. Оригиналните црти на лице се предизвикани од сенките.

Во мај 2015 година, Curiosity фотографираше пирамида со големина на мал автомобил, за која некои луѓе шпекулираа дека може да биде главниот камен на поголем, закопан мегалит.

Но, во тоа време, НАСА истакна дека карпата е слична на аголните вулкански карпи пронајдени на Хаваи или Исланд.

Човечкиот мозок е програмиран да наоѓа значење на случајни слики, што е психолошки феномен познат како пареидолија.

За жал, ќе мора да почекаме уште малку време за навистина да ги пронајдеме вонземјаните.