Шибори е јапонска техника за бојадисување ткаенина, но последните години овој тренд се прошири и на украсувањето јајца. Иако на прв поглед делува сложено, ќе се изненадите колку всушност е едноставна и интересна. Се што ви треба не се четкички и специјални боит, туку трикот се крие во користењето конец, хартија и ластичиња.
За украсување шибори јајца ви треба сина боја, алкохолен оцет, хартија (филтер за кафе), ластичиња, стаклен сад и ножици. Секое јајце завиткајте го во филтер за кафе, а врвот заврзете го со ластиче. Преку јајцето замотајте со ластичиња или конец, зависно каква шара сакате. Растворете ја бојата за јајца според упатството, а потоа добиената бојата ставете ја во шприц. Постепено сипувајте од бојата врз деловите од јајцето меѓу конецот или ластичињата. Кога ќе се натопи хартијата, оставете да се исуши.
И веќе ја имате својата уникатна шара, а за изгледот на јајцата не се сомневаме дека ќе ви се допадне.