Научниците од британскиот „Институт за национално здравје“ открија три нови симптоми на коронавирус, кои досега не се појавиле кај пациенти, но од неодамна се среќаваат зачестено, пренесува „Сан“.

Симптоми како што се тинитус (зуење во уши), вртоглавица и губење на слухот се појавиле кај голем број пациенти заразени со вирусот корона и, според научниците, е потребно „итно клиничко испитување“

Институтот за национално здравје наведува дека трите главни симптоми на инфекција со ковид-19 се постојана кашлица, губење на чувството за вкус и мирис и висока температура, но претходно објавија поврзаност помеѓу губење на слухот и ковид-19 бидејќи многу пациенти имаат коронарна срцева болест со пролонгирана клиничка слика, имаше губење на слухот месеци по инфекцијата со вирусот.

Експертите од Универзитетот во Англија Рускин (АРУ), заедно со британските и американските здруженија кои се занимаваат со тинитус, претходно открија дека 40 проценти од луѓето кои покажуваат симптоми на ковид имаат и влошување на тинитусот, зуење во ушите.

Експертите од Универзитетот во Манчестер исто така тврдат дека постои силна врска помеѓу вирусот корона, губење на слухот и губење на рамнотежата.

Истражувачите прегледале 56 студии кои откриле дека 7,6 проценти од луѓето имале губење на слухот, 14,8 проценти тинитус и 7,2 проценти вртоглавица.

Пишувајќи за Меѓународниот весник за аудиологија, професорот Кевин Мунро, кој ја водеше студијата на Универзитетот во Манчестер, рече: „Итно треба да спроведеме клиничка и дијагностичка студија за да ги разбереме долгорочните ефекти на ковид-19 врз аудитивниот систем.“

Што е тинитус?

Често се опишува како „ѕвонење / зуење во ушите“, но точниот звук што се слуша може да варира од личност до личност. Најчестите звуци што ги слуша пациентот се звук на ѕвонче, зуење, свиркање, или шушкање.

Овие звуци може да се појават одеднаш и да исчезнат, или да бидат континуирани. Самата состојба може да се развие постепено или одеднаш. Во повеќето случаи, пациентите го забележуваат ова само во целосна тишина или ноќе кога се обидуваат да заспијат.

zenskimagazin.mk