„Blue Origin”, приватната ракетна компанија на милијардерот Џеф Безос, објави дека моментално највисоката понуда за место на вселенското летало New Shepard е 2,4 милиони долари во вториот круг од аукцијата.

Компанијата соопшти дека примила повеќе од 5.200 понуди од 136 различни земји во првиот круг на аукцијата, чија најголема понуда не беше објавена додека не заврши рундата.

Вториот круг започна со почетна понуда од 1,4 милиони долари, според податоците на веб-страницата Blue Origin. Процесот ќе трае до 10 јуни и ќе заврши во последната фаза на 12 јуни, со онлајн аукција во живо.

Датумот на летот е 20 јули.

Ракетната компанија го одбра 20 јули за прв суборбитален лет со разгледување на своите летала, пресвртница во конкуренцијата што ќе започне нова ера на приватни комерцијални патувања во вселената.