Оваа несекојдневна приказна доаѓа од Тексас. Момченце родено како Истон денес е девојче и се вика Ела, а многумина сметаат дека нејзините родители побрзале со одлуката на детето да му дозволат промена на полот.

Сега речиси секојдневно се изложени на критки, а некои дури ги нарекуваат „злоставувачи“.

– Кога Ела имаше две години почна да покажува знаци дека не се чувствува пријатно во своето тело. Околу четвртата година тоа и вербално ни го стави на знаење. Велеше дека требало да биде девојче и прашуваше зошто од мојот стомак излегла како момче, вели мајка и и додава: Еден ден во тоалетот ми рече, мамо направи да бидам девојле. Тогаш знаев дека нешто треба да сториме. Во секој случај јас и сопругот ја поддржуваме нејзината транзиција, без оглед што секојдневно се соочуваме со осуди.

Татко и, пак, вели дека единствена цел во животот м е дететео да му е среќно, и дека само тоа го интересира.

– Се што сакам е детето да ми биде здраво и среќно. Точка. Ако ова е потребо Ела да биде среќна, тогаш така и ќе биде, додал тој.

Доколку Ела еден ден се премисли и посака повторно да биде момче, родителите тврдат дека пак ќе ја поддржат во таа намера.