Ракија – освен за "релаксирање", се користи за решавање на 10 здравствени проблеми!

Ракијата ја подобрува циркулацијата затоа и не не чуди што нашите баби и дедовци пијат наутро на празен стомак.

На нашите простори ракијата освен за пиење се користи како лек за многу болести и тегоби.

Приказни за лековитоста на ракијата се пренесува од колено на колено, но со обзир на процентот на јачината на алкохолот треба да се внимава при нејзина употреба.

За кратко време ракијата може да ни помогне кај одредени здравствени проблеми и тегоби. Таа секако е подобра опција од лековите бидејќи е природен лек. Доколку ве мачат некои од наведените тегоби, чашка ракија може да помогне.

1. Болка во желудник

Докллку сте се прејале масна храна која ви создава болка во желудникот мала чашка сливова или лозова веднаш ќе го смири.

2. Забоблка

Голтка ракоја држете ја десетина скунди на болното место на забот, изжабуркајте ја и плукнете. Повторете ја оваа постапка неколку пати со паузи, со што ракијата не ви го надразни болното место.

3.Воспалено на грло

Доколку воспалението е предизвикано од бактериска инфекција, ракија со неколку капки прополис успешно го дезинфицира грлото, а може да ви помогне и чај од билки со неколку лажичиња ракија.

4. Болка во грбот

Втриете малку ракија на болното и вкочането место на грбот, потоа повторете го тоа после неколку часа. Комовата е одлична за оваа цел, но можете да користете и други доколку немате комова.

5. Вкочанет врат

Постапката е иста како кај болката на грбот.

6. Реуматични болки

Кај заболени од артритис масажа со ракија ги намалува болките во зглобовите.

7. Отоци

Ракијата ја лади кожата и добро делува кај отоците, а се што треба да направите е да ја измасирате кожата или ставете облоги од ракија. За да не ја надразнете премногу кожата, после неколку секунди тргнете го облогот па повторно вратете го и така наизменично.

8. Лоша циркулација

Ракијата ја подобрува циркулацијата затоа и не не чуди што нашите баби и дедовци пијат наутро на празен стомак.

9. Уролошки проблеми

Ракија со магдонос е добар сојузник во борба против бактериски инфекции во уринарниот тракт.

10. Мачнина за време на возење

Овде не се препорачува употреба на малолетни лица, како и на лица кои управуваат со возило.

 

Поврзани

Најнови вести

Коментари