Според многу истражувања, апсолутно нема никаква корист од прекувремената работа, бидејќи тоа носи штета не само на работата што ја работите, туку и на вашиот социјален живот, менталната состојба и здравјето воопшто.

Можеби не ви изгледа така во 18:00 или 19:00 часот, додека сте се уште во канцеларија, но луѓето кои навреме ја напуштаат работата се поздрави и посреќни, пишува „Bright Side“.

Дополнителното работно време не е продуктивно

Студиите покажаа дека по одредена точка, работното време станува сè помалку продуктивно. Поточно, секој дополнителен час во канцеларијата е многу помалку продуктивен од претходниот и дури носи посиромашни резултати. Затоа, многу работни места ја мерат продуктивноста како резултат на работа, а не на работно време – и воопшто не им е грижа дали работите помалку часови, се додека завршите како што треба.

Ќе бидете поздрави

Дополнителното работно време резултира со зголемен ризик од кардиоваскуларни болести, замор, ниско ниво на енергија и лошо здравје. Студија спроведена на три континенти покажа дека луѓето кои работат над 55 часа неделно имаат 33% поголем ризик од мозочен удар, во споредба со луѓето кои работат под 40 часа неделно. Исто така, според оваа студија, вработените кои работат прекувремено, имаат 13% поголем ризик од срцева болест.

Скратете ја приказната и паузите за кафе

Ако се навикнете на идејата дека треба да ги завршите сите задачи во 17:00 часот, ќе сфатите дека навистина немате многу време и – тоа е одлично! Ако ги елиминирате непотребните одвлекување внимание, долгите паузи за кафе или повремените разговори со колегите, подобро ќе управувате со вашето време и ќе завршите повеќе работа.

Поставете граници

Поставувањето граници и информирањето на колегите дека ќе ја напуштите канцеларијата во 17:00 часот, дури и ако претпочитаат да останат подоцна, ќе воспостави вистинска атмосфера во канцеларијата. Честопати луѓето не заминуваат навреме само затоа што не сакаат да бидат „црни овци“ и да изгледаат непосветени. Важно е да разберете каде завршува работата и каде започнува вашиот сопствен живот.

Вистинско време за уживање и релаксација

Можеби никогаш нема да се чувствувате уморни кога ќе останете доцна во канцеларија, па дури и да ја сакате својата работа, но кога ќе си дозволите да си отидете, ќе почувствувате колку е убаво да имате дополнителен час или два секој ден. Дружење со семејството и пријателите, спортување, шетање на куче во парк и хоби – тоа се работите што го прават човекот посреќен.