Се чини дека колонизацијата на Марс е поблиску отколку што се чини. Плановите за првиот одржлив град на Црвената планета се официјално објавени.

Идејата, претставена од архитектонската фирма АБИБОО, го откри дизајнот за повеќе од пет градови на Марс, вклучувајќи ја и вселенската престолнина Нува.

На Марс, треба да се создадат до пет одржливи градови на планетата. Нува, како што го нарекоа главниот град, ќе дејствува како центар, со многу канцеларии, домови и зелени површини. Главниот град се очекува да биде изграден покрај карпа за да ги заштити жителите од какво било зрачење или притисок од атмосферата.

Според Еуроњуз, кислородот во градовите главно ќе се произведува од растенија, храната ќе биде 90% растителна, а енергијата ќе доаѓа од соларни панели. Според агенцијата, јаглерод диоксидот и водата ќе бидат лесно достапни на површината на планетата.

„Моравме да направиме многу анализи врз основа на пресметки и да работиме со научници за да се обидеме да ги разбереме околностите со кои ќе се соочиме. Ние мора да се соочиме со предизвици кои се многу специфични за условите на Марс“, рече Алфредо Муњоз, основач на студиото АБИБОО.

Според Муноз, еден од предизвиците е гравитацијата, што е само една третина од гравитацијата на Земјата на Марс.

Тој ја објасни важноста на материјалите достапни на Марс.

„Водата е една од најголемите придобивки што ја нуди Марс, на пример, помага да се добијат вистинските материјали потребни за изградба.

Муноз исто така потврди дека, откако ќе се разгледаат сите околности, изградбата би можела да започне веќе во 2054 година, што значи дека Марс ќе може да ја пречека својата прва заедница до 2100 година.