Во средината на 1970-тите години, Apple беше само почетна компанија. Дуото Стив Џобс-Стив Возниак одлучи да го направи Apple-1, нивниот прв компјутер – компјутер со дрвена кутија.

Apple 1 е произведен во 1976 година, а сега, 45 години подоцна, се продава на платформата eBay како колекционерски предмет за неверојатни 1,5 милиони долари.

Ова е еден од само шест познати „Apple-1“ со дрвена кутија. Освен ситни поправки за да може машината да работи, сè е целосно автентично кога станува збор за овој уред, пренесува „GameRant“.

Мониторот што доаѓа заедно со компјутерот е Sony TV-115, што самиот Apple го препорача.

Што се однесува до спецификациите на овој уред, има 8-битен микропроцесор MOS 6502, кој работи на 1MHz. Меморијата е 4KB, но може да се прошири на 8KB или 48KB.

Направени се само 200 вакви уреди, па, несомнено, ќе има колекционер подготвен да издвои огромни 1,5 милиони долари.