Повеќе не прашајте: Еве колку треба да спиете на ваши години!

Сонот е важен за здравјето

Сте чуле дека важно е да спиете во склад со циклусот како максимум би извлекле за своето здравје. Додека многумина мислат дека е доволно да се спие седум-осум часа, тоа не е секогаш така и зависи од годините.

Како што знаете, спиењето е важно за здравјето, за одмор и опоравување на организмот од напорниот ден. Но, колку часа треба да спиете за навистина да бидете наспани? Зависи од тоа на која возраст сте.

• Бебе од нула до три месеци – од 14 -17 часа
• Од четири до 11 месеци – 12 до 15 часа
• Од една до две години – 11 до 14 часа
• Три до пет години – 10 до 13 часа
• Шест до 13 години – 9 до 11 часа
• 14 до 17 години 8 до 10 часа
• 18 до 25 години - 7 до 9 часа
• 26 до 64 години старост - 7 do 9 часа
• Постари од 65 години - 7 до 8 часа

Што е постара личноста, потребно и е помалку спиење и одмор. На бебињата до три месеци треба да спијат најмногу, но за деца до 18 години важно е да спијат повеќе од осум часа.

После тоа, потреба за сон се менува, но сепак не треба да се држите за овој број како да се "закон" бидејќи секоја личност има индивидуална потреба за сон.

Со други зборови, ова треба да ви биде некоја орјентација колку сон ви е потребен во склад со возраста.

 

Поврзани

Најнови вести

Коментари