По разговорите со американската компанија, беше договорено Твитер да отвори канцеларија во Нигерија, изјави владин претставник без да соопшти повеќе детали.

Претседателот Мухамаду Бухари на 5 јуни наложи да се забрани пристапот до Твитер во земјата со околу 200 милиони жители.

Претходно Твитер ја избриша контроверзната порака на претседателот за граѓанската војна во Нигерија и го суспендираше Твитер профилот на шефот на државата на 12 часа. Владата тогаш не наведе конкретна причина за суспензијата. Сепак, се наведува дека платформата е користена неколку пати за активности кои би можеле да го поткопаат постоењето на Нигерија.