Сакате да се вакцинирате, но во вас постои немир кога ќе помислите на игли? И за тој страв постои решение.

Еден од честите стравови меѓу луѓето е стравот од игли и инјекции.

Сепак голем дел медицински третмани кои значат живот подразбираат користење на игли. Иако инјекциите предизвикуваат многу мала, речиси неприметлива болка, сепак чувството дека нешто им влегува во кожа кај некои луѓе создава психичка бариера.

Имено, ваквиот страв од игли се вика трипанофобијата и влијае на околу 10 проценти од Американците.

Иако не била препознаена како специфична фобија во Дијагностичкиот и статистичкиот прирачник (DSM), сепак рачните лекари користат дијагностицирање на нарушувањата на менталното здравје, сè до 1994 година 4 издание (DSM-IV).

Ова нарушување обично се нарекува едноставно “иголна фобија” од страна на пошироката јавност, но е специфично за медицинските игли.

Симптоми на трипанофобија

Ако имате трипанофобија, може да се плашите да примате медицинска нега, особено инјекции. Кога ќе се бара да се подложите на медицинска процедура, најверојатно ќе почувствувате висок крвен притисок и покачен пулс на срцето во часовите и деновите што ќе доведат до вашата постапка. Сепак, за време на настанот, вашиот крвен притисок може брзо да се намали.

Причини за трипанофобија

Научниците се уште не се сигурни што точно предизвикува игорна фобија.

Се чини дека е наследен, бидејќи околу 80 проценти од оние кои ја имаат состојбата имаат близок роднина што страда од истата фобија. Сепак, можно е стравот да се научи наместо биолошки наследен.

Некои еволутивни психолози веруваат дека стравот може да биде вкоренет во техника на античко преживување.

Пунктовите рани можат да бидат смртоносни, особено во деновите пред современите антибиотици. Можно е дека стравот од пробивање на кожата е еволутивна адаптација.

Третирање на трипанофобија

Когнитивно-бихејвиоралната терапија (КБТ) е многу ефикасна во третирањето на трипанофобија. Преку техники како систематска десензибилизација , варијација на терапија со изложеност, постепено може да научите да толерирате игли. Некои експерти, исто така, нашле успех со користење на хипнотерапија со своите пациенти.

Целта со овие интервенции е постепено да ве изложуваат на игли во контролирана, безбедна амбиент, почнувајќи од гледање шприц без игла, потоа шприц со игла и на крајот да ви дозволите да се справи со иглата.

Трипанофобијата е сериозна состојба која треба да се третира, бидејќи на крајот може да ве наведе да ја пропуштите медицинската помош која ви е потребна.

И ако некој близок ја има оваа фобија, сериозно ја сфаќа неговата или нејзината загриженост. Со соодветен третман, можно е да се надмине оваа потенцијално сериозна фобична состојба.