Градинар кого пчели го боцнале  и до 50 пати дневно открива како треба да реагирате кога ќе дојде до убод.

Зошто нè касаат пчелите и осите?

Пчелите немаат намера да напаѓаат, но ја бранат својата кошница и себеси, па сепак можеме да ги сметаме за мала закана. Некои од нив умираат веднаш по убодот, при што често го оставаат осилото, за разлика од осите кои не оставаат осило во кожата и можат да боцнат и по неколку пати.

Типот за да покаже што треба да направите ја натерал пчелата да го касне, а потоа покажал како да се извади осилото од раката. Оваа снимка ќе биде корисна за многумина!

 

@thesweetbeecompany Keith stings himself! What to do if you get stung! (For education purposes) 🐝 #beesting #beekeeping ♬ original sound – TheSweetBeeCompany

Секако, доколку добиете алергиска реакција на каснување, веднаш контактирајте го вашиот лекар.