Тор Педерсен е 44-годишен авантурист кој тврди дека е првиот човек кој патувал низ светот без да лета со авион.

Својата мисија ја започнал во октомври 2013 година, оставајќи зад себе кариера во поморството и логистиката. Неговото екстремно патување траело цела деценија, а за да ја исполни зацртаната цел морал да се збогува со сопругата Ли Педерсен

Десет години патување

Своето патување го започнал од родната земја Данска, а потоа се упатил кон Германија. Патувањето го завршил пред еден месец, кога пристигнал на Малдивите. Во текот на десет години, тој патувал вкупно 359.000 километри пред да стигне со брод до својата крајна дестинација.

Планирал да помине во просек по седум дена во секоја земја, но завршил во Хонг Конг цели две години поради проблеми со Ковид и виза.

Во секоја земја поминувал во просек по 17 дена, а најкратката посета му била 24 часа во Ватикан.

„Морав да поминам најмалку 24 часа во земјата. Тоа што го правам не е туризам, тоа е како да трчам маратон или да одам на Месечината, тоа е достигнување. Поминувам многу време во автобуси и возови“, објасни тој.

27 дена во авион и 54 часа во автобус

Најдолгата должина на Педерсен е неверојатни 27 дена на контејнерски брод од Хонг Конг до Австралија.

“Најдолгото возење со автобус беше 54 часа во Бразил. Сонцето зајде двапати за време на возењето. Повеќе уживав во 27 дена на бродот, ми даде време да читам и вежбам, а видовме китови. Беше прекрасно патување.” рече тој.

351 автобус, 158 возови, 43 тук-туки

Патувањата на Педерсен вклучуваат 351 автобус, 158 возови, 43 тук-туки, 37 контејнерски бродови, 33 бродови, девет камиони, три едрилици, два крстосувачи, една кочија со коњи, еден полициски автомобил и една јахта. Покрај сето тоа се возел и во минибуси, мотори, такси и трамваи.

„Кога дознав дека никој во историјата целосно не патувал низ секоја земја во светот без летање, помислив дека можеби ќе имам можност да направам нешто необично“, откри тој, додавајќи дека неговата авантура ја финансирала енергетска компанија.

Поддршка на сопругата

44-годишникот бил во брак со својата сопруга една година кога си заминал, а таа одлетала да го види 27 пати во текот на деценијата. Педерсен ќе патува со три брода од Малдиви до Шри Ланка, а потоа во Германија, пред да се врати назад во Данска.

“Мојата сопруга не сакаше да ми пречи на ништо што сакам да правам. Беше неверојатна, ни даваше голема поддршка и имавме уникатни искуства ширум светот”, рече тој, но исто така откри дека разделбата се повеќе тешко за.

Педерсен не планира да се врати на својата мината кариера и се надева дека ќе напише книга за неговата авантура.