Kолку често ги перете пижамите или облеката со која спиете?

Експертите за компаниите за хемиско чистење „IceWear“ велат дека треба да го правиме тоа на секои три или четири дена. Звучи премногу, нели?

Кога ќе земеме предвид дека нашето тело oтфрла помеѓу 30 и 40 илјади клетки на кожата на час, тогаш е јасно колку се валкани.

Пижамите се единствената интимна облека што ја носиме неколку дена по ред, а многумина носат пижами директно на кожата, без долна облека. Поради таа навика, вашите пижами стануваат вистинско размножување за бактерии и други микроби за време на шест до осум часа сон “, објаснуваат тие.

Пижамите и ноќните кошули се легло за бактерии, микроби, габи и други опасни честички кои се видливи само под микроскоп. Ако стапат во контакт со „жива рана“, тие можат да предизвикаат посериозни здравствени проблеми, па дури и да предизвикаат некои болести, акни и други проблеми со кожата.

Експертите исто така забележуваат дека правилата се различни ако секојпат се туширате пред да одите во кревет – тогаш времето помеѓу миење на пижами и ноќници може да го продолжите на пет до седум дена.

Луѓето кои многу се потат, треба да ги менуваат секој ден или на секои два дена.