Недостаток на јод во организмот може да доведе до разни компликации.

Нашето тело без одредени елементи неможе да функционира правилно.

Еден од тие елементи е токму јодот. Слободно може да се нарече и клучен елемент, со обзир на тоа дека од него зависи работата на штитната жлезда, како и многу други процеси во телото.

Јодот има четири главни функции во телото и тоа:

1. Го стабилизира метаболизмот и телесната тежина;
2. Придонесува за развој на мозокот кај децата;
3. Плодност;
4. Оптимизација на имунолошкиот систем (јодот е моќно антибактериско, антипаразитно, антивирусно и антиоксигено средство).

Со истражување утрвредено е дека скоро 17 посто од популацијата страда од недостаток на јод во телото.

Фактори кои придонесуваат за намалување на нивото на јодот можат да бидат:

– Исхраа која не вклучува доволно внесување на морски плодови;
– Веганска и вегетерјанска диета;
– Намалено внесување на јодирана сол.

Пред повеќе од 100 години, јодот покажал дека спречува струма (оток на штитната жлезда) и помага кај хипотиреоза (намалена функција на тиреоидната жлезда). Но сега сваќаме дека влијанието на јодот е многу пошироко, поради тоа е неопходно во телото да се обезбеди во доволна количина

Ова се основни симптоми кои можат да укажат дека во телото недостасува јод:

Чуствувате замор
Истражувањата покажале дека лица кои имаат дефицит на јод, чуствуваат постојан замор и исцрпеност.

Имате проблем со килограмите
Доколку добивате на килажа, а притоа не сте ја промениле исхрата, причина може да биде недостаток на јод во организмот.

Кожата станува сува, а коста опаѓа
Јодот ја контролира нашата кожа колку е хидрирана, со што сувоста на кожата најчесто е привиот симптом кој покажува дефицит на јод. Освен тоа го регулира и квалитетот на фоликусот на коста, а со недостатој на јод, таа почнува да паѓа.

Чуствителни сте на студ
Овој симптом исто така може да биде поврзан со несостаток на јод. Имено недостаток на јод прави метаболизам да биде поспор, што значи дека нашиот организам произведува помала енергија, а со самото тоа неможе доволно да не грее.

Послабо паметење
Може да дојде до слабеење на паметење, заборавеност и потешкотија во учење.