Овие продукти ги убиваат келиите на ракот

хемотерапијата не ги искоренува келиите на рак и се причина за враќање на ракот и метастазите

Ракот останува едно од најтешките состојби за лечење, без јасно решение или целосно и ефикасно лечење. Поради тоа е предмет на безброј студии. Во ова огромно истражување, некои продукти повеќепати се идентификувани како ефикасни во уништување на келиите на рак.

Факт е дека хемотерапијата не ги искоренува келиите на рак и се причина за враќање на ракот и метастазите. Овие келии сочинуваат мал дел во келиите на туморот, но континуирано се самообновуваат и се одбрануваат од хемотерапијата.

Исто така тие се двојат со што формираат нова колонија на тумори поради што нивното уништување е клучно за ефикасно лечење на ракот на подолг рок. Лековите не ги погодуваат овие келии, но истражувачите пронашле многу природни супстанци кои се занимаваат со нив. Еве увид во некои од најдобрите убици на келии од рак кои ги нуди природата.

Зелен чај
Зелениот чај долго се користел во кинеската медицина за многу болести, но истражувачите дури неодамна откриле невероватен потенцијал за лечење на ракот. Истражувачите од Медицинскиот центар на Бејлор Универзитетот откриле дека активна состојка во зелениот чај, ЕГЦГ (epigalokatehin-3-galat), ги убива клетките на ракот и со самото тоа можете да ги заштитете луѓето од хемотерапија.
Иако ЕГЦГ е присутен во црниот чај, во зелениот го има многу повеќе. Нивното истражување било фокусирано на лечење на рак на дебелото црево, но се верува дека и кај други врсти на рак може да биде корисен зелениот чај.


Џумбир

Предклинички истражувања покажале дека соединенијата во џумбирот имаат 10.000 пати поголема ефикасност отколку популарниот хемотераписки лек Таксол, кога е во прашање убивање на келиите на рак на дојката.
Компонентата позната под назив 6-Шоагол, се создава кога коренот од џумбир се вари или суши, а ефектите од уништување на келиите на рак можат да се одвојат во концентратите кои не се токсични за здравите келии, за разлика од конвенционалното лечење на рак.


Куркума

Куркумин, компонента во древните индиски зачини на куркума, може селективно да ги напаѓа келиите на рак без да им се нанесе штета на нормалните матични келии кои се потребни за регенерација на здравото ткиво, покажуваат студиите. Покажано е дека ги напаѓаат келиите на рак кај дојката, рака, глава и врат, рак на панкреас, на дебелото црево и рак на мозок.

Грозје
Во студиите на Пен Стејт Универзитетот покажано е дека соединенијата кои се наоѓаат во грозјето ги уништуваат келиите на рак. Откриено е дека ресвератолот, кои се наоѓа во лушпата и семките на грозјето, ги уништува келиите во петриев сад (наречен по германски бактериолог Јулијус Рихард Петриј), како и кај живи глувци, а истражувачите веруваат дека ова откритие може да доведе до лечење и да спречи рак на дебелото црево кој е еден од најчестите врсти денес. Кога ресвератолот и семките од грозје ги измешале заедно, нивните ефекти особено се зголемиле, и не се штетни по здравите келии.

Останати продукти кои уништуваат келии на рак

Иако овие се некои од најпотребните и достапни продукти за заштита од рак, постојат уште многу други врсти продукти кои можат да уништат келии на рак.

GreenMedInfo неодамна состави листа од 25 такви продукти. Покрај храната која ја споменавме, тука е боровницата, морковот, кафето, грејфрут, нане, цреши, лик, црн бидер и мајчина душица.

Една работа која многу малку се споменува кога е во прашање консумирање на овие билки особено кои се приготвни како напиток е дека: при консумирањето на чајот не треба да се пие како вода, напротив течноста се задржува неколку минути 2-3 (може и повеќе) под јазикот, со што лековитите состојките директно се впиваат прку жлездите кои се под јазикот и имаат деректен влез во организмоти уништувајќи ги келиите на рак каде и да се наоѓаат во телото.

Изобилие од продукти кои имаат голем влијание на ракот , не потсетуваат на тоа колку ефикасно и безбедно природата може да помогне во решавање на најголеми здравствени проблеми на нашето веме. Или најобично кажано кое често е изречено од како од стручњаци во областа на медицина така и од билкари кои се најдобри познавачи која билка за што најмногу помага е фразата: "За секоја болка има билка"... И не згрешиле.

 

Поврзани

Најнови вести

Коментари