Мојот сопруг ме напушти кога најмалку се надевав. Ја зеде целата заштеда, последниот дeнар од куќата и отиде со својата љубовница. Останав во нашиот изнајмен стан со шестмесечно бебе во рацете. Кога свекрва ми дозна, колку побрзо, толку подобро се појави пред вратата. Мислев дека сега ќе има лекција, потсмев, но таа само кратко рече:

“Спакувај ги своите работи, подготви го бебето и дојди со мене“.

Се обидов да одбијам, тоа беше навистина непријатна ситуација. Свекрвата и јас не сме биле во врска од кога се запознавме. Не сме станале блиски, никогаш не сум чула убав збор за себе од неа, и, искрено, ни таа не од мене.

Сепак, на мое големо изненадување, сфаќајќи во каква ситуација се најдов, свекрва ми беше единствената личност што остана со мене и ми ја подаде раката.

Дури и мајка ми родена ми рече дека нема место за мене и за детето со неа, бидејќи таму веќе живее и мојата постара сестра со деца, која се разведе една година порано.

Тоа беше моментот кога првпат и реков благодарам на свекрвата.

„Ајде, ние не сме странци“, таа ме привлече како да е пријателка и буквално го грабна детето од моите раце.

„Ајде убавице. Мама има работа, мора да те спакува. Дали сакате да живеете со вашата баба? “, И рече свекрва ми на ќерка ми. „Секако да, баба ќе ти раскажува приказни, плетени плетенки…“

Ја слушав и гледав и не ми се веруваше. Се спакував и отидов со неа. На уште поголемо изненадување, свекрва ми и на ќерка ми и ја дадоа најголемата соба што ја имаа во станот и таа се пресели во една мала. Таа виде дека сум повторно шокирана, па ми намигна и ми рече:

„А што мислеше? Да те оставам во тој хаос? За што ми треба повеќе простор? Потребно ви е на вас и на детето “, рече таа и не повика да јадеме.

„Вие доите. Го варев вашиот зеленчук и варено месо. Мислам, ако сакаш, ќе ти направам нешто друго, но овие ги јадеа медицинските сестри во мое време. Сама одлучуи“, ми рече свекрвата.

Секако дека јадев што имаше. Понудив да и ја исчистам масата и кога го зедов вишокот храна и фрижидерот, видов дека е полна со храна за бебиња, свежо овошје и зеленчук за кашата што ќерка ми ќе започне да ја јаде.

Следниот ден доживеав уште поголем шок кога ми се обрати:

„Можеби овој стан не е нешто. Ако не ви се допаѓа, можеме да го продадеме и да купиме некој друг. Не се срами, можеш да ми кажеш сè што мислиш “.

И така, таа жена со ладен и непријателски изглед започна да се открива пред мене и сфатив дека отсекогаш била добра жена која, сепак, не е толку прифатлива сè додека не ја запознаете подобро.

Потоа се распаднав и почнав да плачам. Нејзиното однесување длабоко ме трогна. Никогаш никој не се грижел за мене како оваа жена сега, за која мислев дека е мојот најголем непријател во животот. Таа ме прегрна и ми рече:

„Добро е, девојко, добро е. Мажите се суштества на кои не можете да се потпрете. Дадов се од себе да го воспитам да не биде како таткому. И тој ме остави кога мојот син имаше 8 месеци. Знам што значи да се бидеш сама со бебе и не дозволувам тоа да ти се случи. Добро е, исплачи се, па прибери се, на бебето му треба млеко “.