Деновиве, Economist Intelligence Unit (EIU) го објави својот глобален индекс за животна способност, рангирајќи ги првите 10 најдобри и 10 најлоши места за живеење во светот во 2022 година.

Индексот рангираше 172 града во пет категории: култура, здравство, образование, инфраструктура и забава. Градовите во Скандинавија доминираат на листата на градови „најпогодни за живеење“, благодарение на стабилноста и добрата инфраструктура во регионот.

Жителите на овие градови се поддржани од добра здравствена заштита и бројни можности во областа на културата и забавата, се наведува. Од година во година, градовите во Австрија и Швајцарија имаат тенденција да се рангираат високо на листите за квалитет на живот, благодарение на добро развиената социјална пазарна економија.

Интересно е што на списоците нема градови/градови во САД.

Како најдобро место за живеење во светот, повторно е оценета Виена (Австрија), со оценка 95,1/100. Следуваат Копенхаген (Данска), Цирих (Швајцарија), Калгари (Канада), Ванкувер (Канада), Женева (Швајцарија), Франкфурт (Германија), Торонто (Канада), Амстердам (Холандија) и Осака (Јапонија).

Значи, интересно е што на списокот, составен од само 10 најдобри места за живеење на планетата, има дури 3 канадски градови.

Кога станува збор за најлошите дестинации за живеење, врз основа на извештајот на EIU, работите се вака: првото место го зазеде Дамаск (Сирија), Дуала (Камерун), Хараре (Зимбабве), Дака (Бангладеш), потоа Порт Морезби (Папуа Нова Гвинеја), Карачи (Пакистан), Алжир (Алжир), Триполи (Либија), Лагос (Нигерија) и Техеран (Иран).