Според најновите истражувања 25 отсто од поранешните пациенти се соочуваат со опаѓање на косата.

Дерматолозите велат дека губењето на косата е нормален психолошки одговор на стресен настан, како што е и заразната болест и е само привремено, но ковидот би можел да предизвика алопеција, при што губењето на косата е трајно.

Како што рекле овие симптоми остануваат и понатаму во поголем дел нејасни, иако Национална јавна служба на Англија (НХС) има листа од 14 последици меѓу кои се малаксаност, краткок здив, несоница, вртоглавица, болка во зглобовите, депресија и анксиозност.

Губењето на косата го нема на оваа листа на НХС.