Во светот многу настани, пред да се одржаат имаат и своја проба, но реткост е тоа за погреб.  Сепак во Доминиканска Република, жена организираше проба на сопствениот погреб.

Бизарната церемонија беше организирана од страна на 59-годишната Мајра Алонсо на крајот на април во нејзиниот дом во градот Сантијаго.

Нејзините родини и пријатели „во солзи се збогуваа“ од неа, но некоине можеа да издржат па се гледа како се смеат додека другите ги снимаат.

Алонсо пристигнала на пробата на погребот во мртовечка кола, облечена во бело од глава до пети и лежела во бел ковчег што го изнајмила само за тој ден, пренесува Дејли меил.

Пробата чинела околу 820 евра, според медиумите од Доминиканската Република, а парите биле потрошени за ковчегот, како и за освежување на десетина гости.

Алонсо го опиша настанот како „остварување на сонот“ и им се заблагодари на нејзините пријатели, семејство и соседи кои помогнале во организацијата.

„Ако умрам утре, не сакам никој да прави ништо затоа што завршив со сè во животот“, рече Алонсо, алудирајќи на тоа дали ќе направи вистински погреб.

Наводно ги советувала своите најблиски „да не умираат наскоро“, велејќи дека лежењето во ковчегот било „многу топло и осамено“.

Според Алонсо дека токму смртните случаи за време на пандемијата ја инспирирале да го прослави својот живот со лажен погреб.