Жителите на поголемиот дел од северната хемисфера денес ќе можат да го видат затемнувањето на Сонцето, а научниците овој настан го нарекуваат затемнување на прстенот.

Најдобрата сцена на затемнувањето ќе се види на Арктикот, но остатокот од светот, како што се северниот дел на САД, Канада, Алјаска, Гренланд и делови од Европа и Азија, исто така ќе можат да уживаат во ова природен феномен.

Месечината ќе биде над нашата најголема ѕвезда, но нема да ја покрие целосно. Ќе има тенки делови кои ќе продолжат да блескаат, а целата сцена ќе изгледа како прстен – па оттука и името затемнување на прстенот.

Затемнувањето ќе се гледа најдолго во близина на превојот Нарес, тесен канал што го дели канадскиот архипелаг од Гренланд. Затемнување од дури 90 проценти ќе се види токму на тоа место и ќе трае околу четири минути.

Совет за секој што ќе се обиде да го погледне овој феномен со голо око е да не го прави тоа воопшто, бидејќи долго гледање на тоа може да предизвика сериозно оштетување на видот.