Алан Јуџин Милер, кој е осуден на смрт за убиство на тројца мажи, тврди дека се плаши од игли, поради што неговата егзекуција е одложена во очекување на одлуката на Врховниот суд, пишува Мирор.

Одлуката за егзекуцијата ја донесе Врховниот суд, а таа требаше да започне во четврток во 21 часот и 20 минути. Истиот ден во 23 часот ја откажаа, и покрај напорите неговата егзекуција да биде извршена пред полноќ. Комесарот на затворот во Алабама, наводно, рекол дека егзекуцијата не била извршена поради проблеми со пронаоѓањето на вените на Милер. Имено, Милер побарал да биде погубен со азотна хипоксија поради стравот од игли, а бидејќи методот не бил подготвен за употреба во државата Алабама, судијата го прекинал извршувањето.

Поранешниот доставувач Милер беше осуден за убиство на тројца мажи во пукање на работното место во 1999 година во Бирмингем, Алабама. Тој беше осуден на смрт. Азотна хипоксија е одобрен метод на егзекуција во таа земја, но сè уште не е користен.

Милер сам го избрал тој метод, но тој верува дека службениците, кои негирале дека го виделе формуларот што тој го пополнил, го изгубиле. Одделот за поправки во Алабама минатата недела соопшти дека сè уште не е подготвен да го користи непроверениот метод.

Минатиот вторник, американскиот окружен судија Р. Остин Хафакер издаде прелиминарен налог со кој се блокираше Алабама да го погуби Милер како што претходно беше планирано поради ова прашање.

„Милер најверојатно ќе претрпи непоправлива штета ако налогот не биде усвоен затоа што ќе биде лишен од можноста да умре со методот што тој го избрал и наместо тоа ќе биде принуден да умре со методот што сакал да го избегне и за кој тврди дека ќе биде болен“ напиша судијата.

Тој додаде дека повредата ќе биде „губење на неговото последно достоинство“ – да избере како ќе умре.

Федералниот апелационен суд го потврди одложувањето на извршувањето, но Канцеларијата на јавниот обвинител на Алабама поднесе жалба до Врховниот суд на САД, кој дозволи смртоносната инјекција да продолжи.

„Новиот, кафкијански аргумент на државата во корист на принудување на погрешно извршување вечерва е дека вистината за тоа дали г-дин Милер го поднел својот изборен формулар за азотна хипоксија навреме е ирелевантна“, напишаа адвокатите на Милер како одговор на судијата.