Овој вид на сексуални игри стапува на сцена само ако имате целосна доверба во вашиот партнер. Му дозволувате да одлучи за сè што е поврзано со сексот: како ќе го придвижите вашето тело, во какви позиции ќе бидете

Кога станува збор за сексот, луѓето честопати размислуваат за нивната ‘изведба’. Некои размислуваат за тоа колку се секси и како можат да го поправат тоа или како изгледа нивното тело за време на сексот. Или се грижат колку им е потребно за да постигнат оргазам.

Сите овие мисли, иако чести, всушност можат да го отежнат уживањето во сексот и да се поврзете со партнер за време на сексот.

Во неодамнешното интервју со mindbodygreen, холистичката сексуална едукаторка Тејлор Спаркс предложи еден интригантен начин да се ослободите од ваквите мисли и да се вратите во собата со вашиот партнер: оставете ја контролата врз она што се случува во сексот на вашиот партнер.

Практика на откажување од контролата.

Токму тоа звучи: откажување од целосна контрола врз она што се случува за време на сексот и дозволување на вашиот партнер да ги донесе сите одлуки.

„Нека ве одведат во насока за која веруваат дека ќе ви донесе најмногу возбуда“, објаснува Спаркс.

Овој вид на сексуални игри стапува во игра само ако имате целосна доверба во вашиот партнер. Му дозволувате на вашиот партнер да одлучи сè за вашиот пол: како ќе го придвижите вашето тело, во какви позиции ќе бидете, кога или дали ќе доживеете оргазам, па дури и каква енергија треба да има помеѓу вас.

На крајот, вашата единствена цел е целосно да се ослободите од каква било желба да го контролирате резултатот од сексот – не грижете се да го задоволите вашиот партнер, да бидете доволно возбудени, да бидете ‘добри во кревет ‘или што било друго – и само да си дозволите да бидете целосно присутни во искуството што вашиот партнер го создава за вас.

„Кога ќе се откажете од контролата и му верувате на вашиот партнер, ќе можете да му ја дадете вашата енергија, а тоа ја зајакнува вашата врска“, објаснува Спаркс.

Со други зборови, придобивките се двојни: ги испуштате сите мисли што во суштина ве спречуваат да уживате, посветувате поголемо внимание на тоа како се чувствувате и поцелосно се поврзувате со партнерот затоа што не размислувате што треба да направите или да постигнете за време на сексот.

Едно е особено важно за тоа дали сексот ќе биде добар или не

– Толку многу луѓе сакаат да имаат контрола, а идејата таа контрола да му се препушти на партнерот може да звучи застрашувачки. За сè да помине добро, овој вид уживање вклучува добра комуникација – додава Спаркс.

Како да се испроба овој вид на откажување од контрола?

Ова е дефинитивно нешто за кое треба да зборувате пред да го пробате, само за да бидете сигурни дека и двајцата се согласувате и да бидете сигурни дека и двајцата го сторите тоа, за да можете да пробате и нешто ново.

Спаркс додава дека ако сте заинтересирани, може да биде пријатно да вметнете други форми на пуштање контрола во вашиот сексуален живот – како сетилно лишување (размислете: врзани очи), одложување на оргазам или лисици.

Бидете сигурни дека претходно поставете граници и потенцијално безбеден збор и зборувајте за искуството по првиот пат, советува тој.

Да се откажеш од контролата може да биде навистина моќен начин вистински да се поврзеш со партнерот за време на сексот, наместо да се оптеретуваш со обидот да сториш сé што е „правилно“.

– Оваа практика ќе ви овозможи на вас и вашиот партнер да достигнете нови височини на сексуална екстаза што ве приближува – заклучува Спаркс.