Во текот на сите овие месеци се зборуваше многу за тоа како и на што живеат музичарите за време на пандемијата, а како што велат, не ги одминале ни лошите коментари, од кои некои биле навистина болни.

Работата на музичарите беше една од најзагрозените за време на пандемијата. Љубица Крсмановиќ се занимава со пеење 18 години, а претходните 14 месеци и биле многу тешки, бидејќи таа и нејзините колеги од бендот мора да ги откажат сите договорени настапи. Сепак, не очајувале, туку побарале нови работни места и со тоа се погрижиле за себе и за своите семејства. Кога на нејзиниот микрофон почнало да се собира прашина, таа го заменила. Прво работела како бејбиситерка, потоа берела малини и сега работи во самопослуга.

– Минатата година беше многу тешка, имаше многу дилеми и размислувања длабоко во ноќта – како и што да се прави понатаму. Кога почетниот шок помина и се помирив со фактот дека нема да има ништо од настапи за долго време, решив да ја свртам другата страна. Претходно научив да бидам борец, така што овој пат не се откажав и не чекав помош “, рече Љубица за Рина.

Таа нашла работа, но и тоа не било така лесно, бидејќи морала да се справи со многу предрасуди кои се поврзани со жените кои се занимаваат со пеење.

– Меѓу редови, можев да разберам дека тие не сакаат да ангажираат пејачка, не знам од кои причини, но тоа секако се предрасуди што нè следат. Сепак, со мојата работа докажав дека дефинитивно нема место за тоа. Кога ќе заврши сето ова, планирам да се вратам на пеењето, но и да си ја задржам работата во продавницата, вели jубица.

– Имаше и такви кои се радуваа на нашето страдање. Честопати слушавме дека ќе земеме лопата и ќе копаме, и никој не знае колку напор и време навистина вложивме за да станеме музичари. Не е толку лесно како што изгледа, но  исто така имаше и такви кои не поддржуваа и секако дека никогаш нема да го заборавиме тоа, рече пејачот Младен Цветковиќ.

Финансиските загуби што ги претрпеле се исклучително големи затоа што за време на епидемијата морале да откажат над 100 настапи. Сепак, со подигната глава, машките членови на Стоп бендот од Горњи Милановац, исто така, нашле работа. Сега, сепак, тие се надеваат дека конечно ќе се врати нормалниот живот, во кој поминувањето време со музика беше наша реалност.