Човек кој беше прикажан како херој за време на геноцидот во 1994 година во Руанда во филмот „Хотел Руанда“ (2004), беше осуден за тероризам пред судот во Руанда.

Станува збор за Пол Русесабина (67),  беше прогласен за виновен за поддршка на бунтовничка група која уби цивили во нападите во 2018 година.

Патот на Русесабина од херој до непријател на државата се случи откако тој се повеќе ја критикуваше владата на Руанда, објави Би -Би -Си.

Околу 800.000 луѓе, претежно од етничката група Тутси, беа убиени во периодот од април 1994 година до јуни, а беа убиени од екстремисти на етничката група Хуту.

„Хотел Руанда“ беше номиниран за Оскар, а Русесабагина го играше Дон Чадл, кој како менаџер на хотел успеа да спаси повеќе од 1.000 луѓе кои бараа засолниште.