Пандемијата која никој не ја очекуваше создаде комплетн хаос во светот. На многу луѓе животите комплетно им се изменија, многумина загубија блиски, работа, се затворија дома. Затоа може да се каже дека пандемијата многу влијаеше на психичко здравје на луѓето.

Тоа уште повеќе е изразено кај пациентите со депресија и анксиозност.

Но, се чини дека пандемијата создаде „нова болест“, односно ново ментално нарушување што може да им отежне на луѓето да се вратат во нормален живот.

Од избувнувањето на пандемијата, научивме за построги хигиенски мерки и ги воведовме во нашите животи. Активностите кои беа очигледни дури и пред избувнувањето, како што е миењето на рацете, добија нова димензија и научивме да водиме поголема грижа за чистотата на околината.

Сепак, некои луѓе премногу сериозно ги сфатија овие навики и станаа директно зависни од хигиената.

Иако вниманието на чистотата во тековниот период не е воопшто штетно, дури и во овој случај е добро да се знае границата. Дезинфекцијата на сè што ќе ни дојде при рака не е здраво како што мислиме и може да има негативно влијание врз нашата психа. Ова го потврдија научниците кои забележаа нов вид ментално растројство наречено „синдром на вознемиреност“, пренесува Гардијан.

Терминот „синдром на копнеж по вознемиреност“ за прв пат беше опишан од теоретичарите минатата година. Истражувачите Ана Никчевиќ од Универзитетот Кингстон и Маркантонио Спада од Универзитетот „Саут БанкЕ во Лондон забележале дека кај луѓето се појавува одредена група со  заеднички манифестации како одговор на болеста и решиле да ја испитаат.

Анксиозниот синдром се карактеризира со присилна контрола на симптомите на болеста, избегнување јавни места и опсесивна хигиена. Сепак, научниците истакнуваат дека ваквите стравови и зголемени закани не стивнуваат лесно и дека луѓето можат да се справат со нив дури и откако ќе се стави под контрола коронавирусот.

“Стравот е нормален. Јас и ти треба да се плашиме од вирусот затоа што е опасен. Сепак, разликата во развојот на психопатолошкиот одговор е дали на крајот ќе бидете премногу внимателни, што ќе доведе до страв”, рече Спада.

„Очекувам да има групи на население кои ќе избегуваат реинтеграција во општеството и ќе бидат постојано загрижени за вирусот, без оглед дали се вакцинирани или не“, објасни експертот

Истражувачите собрале податоци од околу 500 учесници во студијата во САД во јуни минатата година. Врз основа на податоците дадени од самите испитаници, тие откриле дека синдромот предвидува развој на генерализирана анксиозност и депресија над факторите како што се одликите на личноста и општата вознемиреност.

Истите истражувачи, заедно со Јан Албери, професор по психологија на Универзитетот во „Сат Банк“во Лондон, сега собраа прелиминарни податоци од анкети на скоро 300 возрасни лица во Велика Британија во февруари 2021 година.

Д-р Тим Николсон, клинички предавач на Кралскиот колеџ во Лондон, рече дека концептот на синдром на анксиозност кај деца е интересен, но дека треба да се потврди со понатамошно истражување.

Тој истакна дека во истражувањето во кое самите учесници известувале за податоците, било тешко да се утврди дали учесникот бил предиспониран за такво однесување.

Ова е затоа што многу луѓе можат да страдаат од недијагностицирани состојби, како опсесивно-компулсивно нарушување. Тоа може да се активира од одредени настани и може да се манифестира како вознемиреност. „Потребни ви се долги разговори за да го утврдите фактот“, заклучил лекарот на крајот од истражувањето.