Додека повеќето семејства имаат желба да го прошират својот дом, а младите парови си бараат посебен дом, Дан и Марлен Линовци го прават токму спротивното, живеат во комбе како номади каде во кое ги проаснаа и своите три деца.

Кога нивното прво дете се родило во 2008 година, тие купиле караван и со него започнале да патуваат низ светот. Подоцна, добиле уште две деца  кои исто така ги израсна со номадски начин на живот.

Кога Дан и Марлин се запознале на колеџ и започнале заеднички живот купиле куќа во Калифорнија, каде првично живееле „традиционален живот“.

Дан работел како веб-развивач, а Марлен аналитичар на медицински податоци. Но, сè се сменило кога тие го дочекале своето прво дете.

„Одеднаш го имавме овој мал човек за кога бевме одговорни“, рече Ден, кој по доаѓањето на неговата прва ќерка сметал дека ќе биде најразумно ако го научи своето дете на сè што може да се види на овој свет. Така, родителите го однеле своето бебе на пат за да му покажат што е можно повеќе од светот.

Сепак, патувањето со мало дете било тешко, особено кога требало постојано да носат количка, седиште дете и играчки. Наместо овој тежок и досаден процес, тие го купиле својот прв караван во 2008 година.

„Кога Дан ни рече да купиме камп приколка, тоа ни даде можност да бидеме заедно и да не бараме кој да го чува нашето дете“, рече Марлин.

Во 2008 и 2009 година, тие поминувале шест до девет месеци по патиштата и постепено се префрлиле на номадски начин на живот.

За време на тие две години, тие се вратиле во нивниот дом во Калифорнија, а кога конечно добиле уште две деца повторно тргнале на пат.

Дан призна дека не сметале дека нивните патувања ќе станат начин на живот.

„Мислевме дека ќе имаме камп приколка и ќе одиме заедно на патувања“, рече тој. Сепак, на нивното прво патување низ земјата, Дан откри дека таквиот начин на живот повеќе им одговарал во сите сфери во споредба со нивниот живот во Калифорниј

Додека повеќето семејства имаат желба да го прошират својот дом, а младите парови си бараат посебен дом, Дан и Марлен Линовци го прават токму спротивното.

Кога нивното прво дете се родило во 2008 година, тие купиле караван и со него започнале да патуваат низ светот. Подоцна, добиле уште две деца  кои исто така ги израсна со номадски начин на живот.

Кога Дан и Марлин се запознале на колеџ и започнале заеднички живот купиле куќа во Калифорнија, каде првично живееле „традиционален живот“.

Дан работел како веб-развивач, а Марлен аналитичар на медицински податоци. Но, сè се сменило кога тие го дочекале своето прво дете.

„Одеднаш го имавме овој мал човек за кога бевме одговорни“, рече Ден, кој по доаѓањето на неговата прва ќерка сметал дека ќе биде најразумно ако го научи своето дете на сè што може да се види на овој свет. Така, родителите го однеле своето бебе на пат за да му покажат што е можно повеќе од светот.

Сепак, патувањето со мало дете било тешко, особено кога требало постојано да носат количка, седиште дете и играчки. Наместо овој тежок и досаден процес, тие го купиле својот прв караван во 2008 година.

„Кога Дан ни рече да купиме камп приколка, тоа ни даде можност да бидеме заедно и да не бараме кој да го чува нашето дете“, рече Марлин.

Во 2008 и 2009 година, тие поминувале шест до девет месеци по патиштата и постепено се префрлиле на номадски начин на живот.

За време на тие две години, тие се вратиле во нивниот дом во Калифорнија, а кога конечно добиле уште две деца повторно тргнале на пат.

Дан призна дека не сметале дека нивните патувања ќе станат начин на живот.

„Мислевме дека ќе имаме камп приколка и ќе одиме заедно на патувања“, рече тој. Сепак, на нивното прво патување низ земјата, Дан откри дека таквиот начин на живот повеќе им одговарал во сите сфери во споредба со нивниот живот во Калифорнија.

Во 2012 година ја продале куќата и станале номади.

„Во тоа време немаше социјални мрежи што ќе ни покажат дека е можен таков начин на живот“, рече Марлин, која објасни дека преминот кон номадски начин на живот е природна промена.

Денес, семејството живее во комбе „мерцедес спринтер“ со површина од скоро 30 квадратни метри, кое го прилагодиле на нивниот вкус. Чинело 60 000 долари и уште 11 000 долари за прилагодување.

„Нашата цел е да обезбедиме, во најлош случај, да останеме подолго во комбето, ако немаме друг избор“, рече Дан, додавајќи дека возилото е скроено за секој член на семејството.

„Сакавме да се осигураме дека, ако времето е лошо, да не ја исклучиме можноста да останеме внатре. За нашето петчлено семејство, најважно е секој член да има каде да седи и да се релаксира. Ако сака да си легне, може да го направи кога сака“, рече тој.

Во 2012 година ја продале куќата и станале номади.

„Во тоа време немаше социјални мрежи што ќе ни покажат дека е можен таков начин на живот“, рече Марлин, која објасни дека преминот кон номадски начин на живот е природна промена.

Денес, семејството живее во комбе „мерцедес спринтер“ со површина од скоро 30 квадратни метри, кое го прилагодиле на нивниот вкус. Чинело 60 000 долари и уште 11 000 долари за прилагодување.

„Нашата цел е да обезбедиме, во најлош случај, да останеме подолго во комбето, ако немаме друг избор“, рече Дан, додавајќи дека возилото е скроено за секој член на семејството.

„Сакавме да се осигураме дека, ако времето е лошо, да не ја исклучиме можноста да останеме внатре. За нашето петчлено семејство, најважно е секој член да има каде да седи и да се релаксира. Ако сака да си легне, може да го направи кога сака“, рече тој.