Зошто повеќето неверни мажи  не сакаат развод?  Темата за неверство е секогаш болна, а истражувањата покажуваат дека и двата пола се подеднакво склони кон изневерување на своите партнери.

Сепак, најважното прашање е: Што потоа?

Статистичките податоци докажуваат дека повеќето мажи, без оглед дали нивните сопруги дознале или не, одлучуваат да останат во брак.

Психолозите објаснуваат зошто сопрузите не сакаат да ги оставаат своите жени:

Неговиот дом е сè уште најубавото место

Ве познава долго време, вие готвите за него и се грижите за децата, но мажите бараат афера затоа што сакаат да пробаат нешто ново. Домот за ваков човек е затвор.

Оние што изневеруваат не поставуваат прашања дали треба да ја напуштат својата сопруга, бидејќи без жена ќе им биде тешко да се грижат за домот.

Можеби веќе нема љубов, но има почит и пријателство, но тука се чувствува безбедно и опуштено.

Немаат доволно храброст да го променат својот живот

Понекогаш, во вакви ситуации, мажите избираат да се разведат и да го започнат животот одново, но повеќето не го прават тоа затоа што немаат доволно храброст и чувствуваат одлична врска со својата сопруга.

Чувствува дека постои силна врска како што се деца или имот

Работите како што се децата или имотот што го делат сопружниците, можат да ги спречат луѓето да се разведат дури и кога не се среќни заедно.

Можеби веќе нема љубов меѓу нив, но има одговорности што ги обединуваат.

Не сака да ја помине болката по разводот

Самиот збор „развод“ предизвикува лоши емоции, како и премногу обврски. Адвокати, поделба на имот, борба, деца и слично.

Некои мажи сакаат да остават сè како што е само за да не мора да поминуваат низ сето тоа.

Сфатил дека направил грешка

Изневерил во момент на слабост, но сфатил дека направил грешка. Без разлика дали ќе признае неверство, тој не сака да ја напушти сопругата затоа што се уште ја сака.