Археолозите пронашле мумија стара 2.000 години со златен јазик на античкиот египетски археолошки локалитет Тапосирис Магна. Тие веќе имаат теорија зошто мумијата е погребана со златен јазик.

Античките египетски балсами можеби ставиле златен јазик на мумијата за да се осигурат дека починатиот може да зборува во задгробниот живот, се вели во египетското Министерство за антиквитети објавено на 29 јануари. Ако, на пример, мумијата за златниот јазик во задгробниот живот го сретнеше Озирис, божество чиешто од домените на влијание e и задгробниот живот, тогаш златниот јазик ќе и дозволи да комуницира со божеството.

Останува нејасно дали починатиот имал пречки во говорот или бил нем пред неговата смрт, но всушност останува нејасно зошто јазикот на оваа мумија бил направен специјално од злато. Мумијата е откриена од археологот Катлин Мартинез од Доминиканската Република, во една од 16-те гробници на гореспоменатото место Тапосирис Магна. Веб-страницата има храмови посветени на Озирис и Изида, божицата која била сестра и сопруга на Озирис.

Овие храмови биле користени во времето на египетската кралица Клеопатра VII, а докази за тоа се пронајдени во форма на мноштво антички египетски монети со ликот на кралицата Клеопатра VII, така што ова сугерира дека тие биле користени за време на нејзиното владеење.