Нова година, нови цели и луѓето се желни да се променат или барем да донесат некои нови одлуки за кои мислат дека ќе им донесат напредок и просперитет.

Така, испаѓа дека јануари е месец кога повеќето вработени даваат отказ, бидејќи во просек секој петти човек бара нова работа.

Ник Кирк, директор на компанија за вработување, вели дека луѓето сакаат нов почеток, па бројот на апликации за нови работни места се зголемува во јануари, а уште поинтересно: тоа најчесто се случува во средината на јануари, а најчесто во вторник.

Сепак, за оние кои не се одлучуваат за вакви радикални промени, јануари може да биде плоден и ако останат во старото друштво. Имено, време е и за покачувања и унапредувања.

– Многу компании планираат големи промени со почетокот на новата година – вели Меги Олд, уште еден од директорите, додавајќи дека некои луѓе, сепак, не се гледаат себеси во тоа и бараат нови можности.

Промените овој месец, сепак, не се само поврзани со бизнисот. Потоа следува преиспитување на односите, семејните односи… Луѓето повеќе го ценат времето поминато со саканите, што дополнително ги мотивира.

Исто така, најмногу разводи се случуваат во јануари, во првата недела.