По долгиот пост за Велигден треба да се внимава со храната, бидејќи често доаѓа до прејадување, мачнини, па дури и труење, и неретеко се случува некој да заврши во болница.

Сите кои постеле едвај чекаат да вкусат јајца, месо и масна храна, а најчесто се случува да се прејадат и да си создадат здравствен проблем.

Особено треба да се внимава со јајцата кои се симбол на Велигден, па овој неработен ден да не претерате со нив. Тие имаа холестерол и ако се консумираат во големи количини предизвикуваат закрчување на артериите.

Изедете едно до две јајца најмногу и внимавајте и со масната храна и пиењето, за да не му направите шок на организмот.