НОВООТКРИЕН астероид со големина на камион за испорака ќе помине екстремно блиску до Земјата во наредните денови и би требало да биде една од најблиските средби од ваков вид до денес или откако снимаме вакви настани.

НАСА наведува дека 2023 BU ќе помине 3.600 km над Јужна Америка во петок во 13:27 часот, што е многу поблиску од висината (околу 36.000 km) на која се наоѓаат геостационарни или телекомуникациски сателити. Овој тип на сателити се движи синхроно со ротацијата на Земјата околу нејзината оска, па се чини дека е неподвижен над одредена точка на екваторот. Сепак, треба да се забележи дека повеќето сателити орбитираат околу Земјата на надморска височина помеѓу неколку стотици и 2.000 километри.

Откриен пред пет дена
Астероидот беше откриен на 21 јануари од страна на аматерскиот астроном Генадиј Борисов од неговата опсерваторија MARGO на Крим, а потоа бројни опсерватории ширум светот го свртија погледот кон него за попрецизно да ја одредат неговата траекторија. Иако се работи за исклучително блиска средба со друго небесно тело, од НАСА велат дека нема причина за паника бидејќи нема шанси да удри во Земјата.

Дури и да ни дојде многу поблиску, според вселенската агенција, поголемиот дел од астероидот би изгорел во атмосферата, а само некои негови парчиња би паднале на Земјата како метеорити. Системот за проценка на влијанието на НАСА наречен Scout, кој е дел од проектот Jet Propulsion Laboratory (JPL), ги анализираше сите достапни податоци за орбитата на 2023 BU и утврди дека тоа ќе биде само „ќе пројде многу блиску“.

“Скаут многу брзо ја отфрли можноста за удар. Сепак, откри дека астероидот ќе се приближи исклучително блиску до Земјата. Всушност, ова е еден од најблиските регистрирани премини на вселенско тело блиску до Земјата”, рече Давиде Фарнокиа, инженерот кој го разви проектот Scout.