Добрата салата е незамислива без нејзиниот важен додаток како што е оцетот, а дали знаевте дека можете да ја користите за убавина и дека прави чуда, на пример, на вашата коса?

Поради својот кисел вкус, оцетот е омилен додаток во исхраната за многумина. Сепак, не можеме да ја негираме неговата моќ за здравјето, бидејќи општо е познато дека се препорачува за проблеми со шеќерот и холестеролот, а одличен е и за работата на цревата.

Иако домаќинките со задоволство ќе додадат јаболков оцет во салатата за да и дадат посебен вкус, сите би ве погледнале зачудено доколку и предложите истото да го нанесе на косата, тврдејќи дека потоа ќе биде здрава и негувана. Јаболковиот оцет ги содржи сите состојки кои се важни за нега и обновување на косата, бидејќи првенствено содржи природни киселини и витамини кои се одговорни за нејзината релативизација. Експертите го препорачуваат за плакнење на косата во домашен третман, а изгледа дека не треба да трошите многу пари за да си го дозволите вистинскиот третман за вашата коса.

Како јаболковиот оцет и помага на косата?
Освен што е добар за косата, оцетот се покажал и како одличен за скалпот, кожата на главата, поради неговите антибактериски својства бидејќи го намалува воспалението на скалпот, а локално го чисти, продирајќи во фоликулата на косата. На овој начин ги отстранува првутот и нечистотијата, тврди Зак Вотсон, глобален едукатор на R + Co.

Тешко се решаваат габични заболувања кои доведуваат до првут, чешање на кожата, сува коса. Некогаш и најдобрите препарати не можат многу да го отстранат проблемот, но сега е докажано дека јаболковиот оцет благодарение на јаболковата киселина што ја содржи има антигабично и антибактериско дејство и дека овој проблем ќе го решите во едноставен начин.