Тешко е да се замисли дека некои песни, без кои не може да се замисли убаво време и кои милиони ги слушаа засилено „до даска“, би можеле некому да му послужат како оружје.

Сепак, тортурата со музика стана вообичаена практика која ја применуваат агентите на американската Централна разузнавачка агенција за затворениците од почетокот на новиот милениум.

Наредникот Марк Хадсел, член на тимот за психолошки операции, еднаш ја опиша ефективноста на оваа тактика:

– Ако пуштате музика 24 часа, функциите на мозокот и телото почнуваат да откажуваат. Текот на мислите се забавува и вашата волја се распаѓа. Во тој момент влегуваме и разговаравме со нив – изјави тој за магазинот Far Out.

За своите искуства за време на престојот во озлогласениот затвор во Гвантанамо, еден од затворениците, Музам Бег, напишал книга „Непријателски борец“ во која го опишал овој метод:

„На некој начин музиката не ми пречеше. Јас пораснав во Британија, знаев што, но авганистанските селани, Јеменците, тие беа целосно изгубени и збунети, целосно без ум“.

Дополнително, казната значела држење на затворениците во целосен мрак, постојано врзани со синџири, додека до нив имало само кофа за мокрење.

Целта беше да се создаде „страв, дезориентација и постојана состојба на шок“, а ова се песните со кои го постигнаа тоа:

“The Real Slim Shady”, Eminem

Бинџам Мухамед без престан ја слушаше песната „The Real Slim Shady“ цели дваесет дена. Неговиот адвокат Клајв Стафорд Смит, кој е директор на британската организација „Reprieve“, која се бори за укинување на практиката на тортура во затворите, тврди дека многу затвореници поради тоа го изгубиле умот.

“Dirrty”, Kristina Agilera

Мухамед ал Кахтани, кој наводно учествувал во терористичкиот напад на кулите близначки во Њујорк на 11 септември 2001 година, тврдел дека бил измачуван со песни со експлицитни текстови, особено „Dirty“ од Кристина Агилера.

Тој им рекол на своите адвокати дека целта на тортурата била да се повредат неговите религиозни чувства.

“Saturday Night Fever”, The Bee Gees

Бег, Англичанец со пакистанско потекло, кој беше уапсен од ЦИА во 2002 година, тврдеше дека го мачеле со песната „Saturday Night Fever“, The Bee Gees, додека бил затворен во Баграм, Авганистан.

„Мислев дека не е доволно да скршам некој што го познавам. Но, со текот на времето стана неподносливо. Немаше воопшто светлина, беше жешко и тесно. Не гледаш ништо, немаш со кого да разговараш. ништо друго освен да удираш во ѕидовите. А згора на се, музиката ечеше“, напиша тој во својата книга.

“The Beautiful People”, Merilin Menson

Бег опиша и како среде ноќ, во сосема неочекувани моменти, музиката се пуштала до максимум, поради што луѓето целосно ја изгубиле рутината за спиење.

Една од песните на кои таа се сеќава и која особено ги вознемири луѓето кои не се навикнати на таква музика е „The Beautiful People“ од Мерлин Менсон.

„Многумина добија различни типови на напади на анксиозност. Ја изгубија контролата врз себе“, пишува Бег.

“We Are the Champions”, Queen

Ветеранот на американската морнарица, Доналд Венс, наводно претрпел тортура со оваа песна, кога неговите поранешни колеги го уапсиле во ирачка осигурителна компанија, не знаејќи дека тој е доушник на Федералното истражно биро.

„Не можам да се сетам колку пати слушнав „Ние сме шампионите“ од Квин“, рече тој подоцна.

Тој успеа да издржи благодарение на неговото воено искуство. Зборуваше сам со себе, обидувајќи се да го задржи рационалниот тек на мислите, знаејќи дека ако дозволи музиката да му ги „маскира мислите“, повеќе нема да може да си го врати умот.

– Тоа ми помогна да излезам од затвор како оштетен, но не и скршен човек – рече тој.

Фото: Профи