Мутирани волци од Чернобил: Погледнете го овој радиоактивен ЅВЕР (ВИДЕО)

Волците кои живееле во близина на најголемата светска еколошка катастрофа - Чернобил, сега се распространети ширум светот, а научниците стравуваат дека тие може да се шират мутирани гени.

Тие со својата миграција од Чернобил започнале уште во 2016 година. Тогашната евиденција укажува дека имало околу 300 радиоактивни волци.

Нова студија која е објавена во Европското списание за истражување на диви животни покажува дека околу 30 километри од Чернобил дивината останала сочувана.

„Сега прв пат успеавме да лоцираме и следиме млад волк кој ја напуштил оваа зона“, рече екологот и лидерот на истражувањето Мајл Бајрн кој додаде дека популацијата на волци од несреќата до сега се зголемила за седум пати.

За само три недели волкот кој го следат поминал над 300 километри. Бајрн вели дека ниту еден волк не е радиоактивен но не може со сигурност да каже дека не носат мутирани гени.

извор kurir.rs

Поврзани

Најнови вести

Коментари