Местото покрај прозорецот отсекогаш било популарно кога патувате со авион, воз или автобус. Нуди добар поглед и можност за „удобен“ сон, луѓето честопати ја потпираат главата на прозорецот кога сакаат да заспијат.

Сепак, порталот Lad Bible објави изјава од стјуардеса во која се вели дека по секоја цена треба да се избегнува. Причината е едноставна и многу актуелна со моменталната пандемија.

Линда Фергусон, која работела за авиокомпанија 24 години, вели дека областа на прозорецот е највалканото место во авионот.

Покрај тоа што патниците редовно киваат или кашлаат на прозорецот, оваа област доаѓа во чест контакт со нечисти раце или коса. Оваа информација е исто така релативно важна за да се спречи ширењето на коронавирусот.

Затоа Фергусон ги советува луѓето да носат со себе марамчиња за дезинфекција и прво да ја исчистат областа околу нив.

„Да имаше ултравиолетова светлина во авионот, сите ќе беа згрозени“, рече таа.

Таа посочи дека покрај местото во близина на прозорецот во авионот, секако има и некои други области кои исто така се ризични.

Антибактериски марамчиња треба да се користат и за чистење на масата за преклопување. Исто така е многу важно да ги одржувате рацете чисти. Треба да бидете особено внимателни на пократки летови, каде што една група патници често доаѓаат по друга.