Мечката Гордана предвидува колку ќе трае зимата

Денес е Сретење, а според народното верување, мечките можат да предвидат дали наскоро ќе и го видиме на грбот во зима, или смрзнувањето и ниските температури ќе траат уште шест недели.

Мечката Гордана излезе од својата пештера и не се врати назад, што значи дека зимата нема да трае!

Ако си ја видеше сенката, и се вратеше назад, тоа би значело дека зимата ќе трае уште шест недели.

 

Поврзани

Најнови вести

Коментари