Постои психолошко нарушување наречено мизогинија. Таа се заснова на патолошка омраза кон жените. Еве како можете да препознаете закоравен мизогинист

Мизогинијата е последица на сексизмот и родовата дискриминација. Често е неизбежна во патријархалното општество, во кое жената низ историјата се сметаше за послабо и бескорисно суштество.

Еве неколку такви знаци.

 1. Дејства и изјави што ги понижуваат жените.
 2. Прекумерно воодушевување од машката улога, бидејќи мажите се „повисока каста“.
 3. Обезвреднување на успехот на жените, лутина поради фактот дека жената е подобра во нешто.
 4. Дрскост и егоцентризам кон жените.
 5. Чувство на непријатност во женско друштво, желба да се избегне на секој можен начин.
 6. Недостаток на емпатија за жените; мажот се чувствува понижен ако треба да и се извини на жената или да и помогне.
 7. Верувањето дека жената е родена да му служи на мажот.
 8. Мажите кои мразат жени во врска, мислат само на своите задоволства и потреби. Може да исчезне без објаснување и да се врати кога ќе му се допадне. Во брак, тој има тенденција да стане „домашен тиранин“.

Покајанието за злоупотреба или вознемирување му е туѓо. Тој не избира причина да влезе во расправија што ќе ја ослободи омразата акумулирана во него. Неговата сопруга никогаш не смее да биде „посилна“ од него – ниту ментално ниту физички.

Врската или бракот со маж кој мрази жени треба да се избегнуваат. Како што знаете, патот од љубов кон омраза не го дели само еден чекор, туку илјада неуспешни чекори.

Сепак, не секоја жена е погодна за мизогинист. Неговата жртва мора да ги има следниве карактеристики:

 1. Да ​​биде активна и независна.
 2. Да имаат способност за длабока наклонетост и приврзаност.
 3. Да ја карактеризираат љубезност и сентименталност.
 4. Да е привлечна.
 5. Да им верува на другите како што верува во себе.
 6. Да сакаат да учат и да се подобруваат.
 7. Да е одговорна.

Мизогонијата е многу длабок систем на верување и не е лесно да се промени. Тоа е психолошко нарушување што може да се коригира, но треба да го направи квалификуван психотерапевт, а не „сакана жена“.