„Благодарам до небо, мудроста на народот победи! Маск напиша на Твитер откако деветчлената порота во петокот одлучи дека тој не е одговорен за финансиските загуби на тужителите на берзата.

„Длабоко ја ценам едногласната пресуда на поротата за невиност во случајот со приватизацијата на Тесла“, додаде Маск на социјалната мрежа што ја купи за 44 милијарди долари во октомври.

Судењето се фокусираше на две негови објави на Твитер од 2018 година, во кои Маск објави дека сака да ја отфрли Тесла од списокот. Односно, се фокусираше на неговите тврдења дека финансирањето на тој план е обезбедено и дека ужива широка поддршка од инвеститорите.

Подоцна се покажало дека поддржувачите не се обврзале писмено да го поддржат и дека многу клучни инвеститори сакале Тесла да остане на берзата. Маск не долго потоа се откажа од намерата.

Обвинителите инсистираа на тоа дека тврдењата на Маск се измама што предизвика флуктуации на цената на акциите на Tesla, предизвикувајќи тие да претрпат финансиски загуби. Адвокатот на Маск за време на правната постапка рече дека шефот на Tesla можеби бил непрецизен во изборот на зборови, но дека усно му биле ветени доволно пари за планот.

Адвокатот на тужителите, пред поротата да ја објави својата одлука, за време на испрашувањето случајно го нарекол Маск како „Господин Твит“. Милијардерот потоа привремено го смени името на својот Твитер профил во „Господин Твит“.