Лажни фотографи, доксери, педофили - Ова се 12 типови опасни насилници на Интернет

Европското женско лоби, спроведе анкета во која ги дефинира видовите на насилници на интернет и започна кампања "можам да не сакам", со цел подобро разбирање на дигиталното насилство против жените и девојките.

Дигиталното насилство врз жените и девојките е во пораст, а истражувањето сугерира дека "во Европа, девет милиони девојчиња доживуваат насилство на Интернет до 15 години".

"Дури и две третини од жртвите на трговија со луѓе се жени и девојчиња, а интернет е главната трговска платформа. Еден од четворица тинејџери во Европа доживува насилство на Интернет. Жените ширум светот имаат 27 пати повеќе шанси да бидат изложени на онлајн насилство. 56% од децата кои беа регрутирани преку интернет за детска проституција и порнографија, прво им била побарана слика. Еден од 10-те сексуални насилници ги користат сајтовите за запознавање за да ги пронајдат жртвите ", предупредуваат активистите.

Од Автономниот женски центар, партнер на Европското женско лоби велат дека е важно за девојките и момчињата да научат да го признаат малтретирањето на интернет и да знаат како да реагираат.

Според истражувањето, на интернет има 12 видови на насилници. Ова се интернет педофили кои развиваат врска со дете за да го вклучат во сексуална злоупотреба и експлоатација.

Следува насилник со лице зад камерата, лице кое фотографира жени и девојки без нивна согласност и објавува фотографии на Интернет. Трети се порно одмаздници и тие користат лични слики или слики од сексуална природа за да се посрамоти и понижи жртвата и во нив е присутно продолжувањето на насилството од интимен партнерски однос. Трол е лице кое ги напаѓа жените кои го изразат своето мислење, и маскулинист е оној кој го негира постоењето на системски сексизам, но го одржува како "заштита на правата на луѓето."

Манипулатори од сајтови за дејт се исто така познати, оние кои сакаат да воспостават контрола и моќ над жртвата така што ќе ја воодушеват, а потоа и намамат и привлечат во опасни ситуации. Исто така, постојат врснички сајбер-насилници, кои постојано испраќаат малициозни пораки и шират озборувања да се посрамоти и понижи жртвата, додека сајбер гонител, сајбер-шпион, следи и собира информации за жени на интернет, со цел да ги заплашат и да ги уценуваат.

Исто така, воочен е и доксер, односно крал на податоци. Тој собира и објавува на Интернет приватни информации кои ќе ја посрамотат жртвата, а одамна познати се хакери, луѓето кои ги пресретнуваат приватните информации и комуникации.

Според ова истражување, постои регрутер, оној кој користи нови технологии за да ги намами жртвите, да ги продаде и да принуди проституција. Исто така постојат и злонамерни пропагандисти, луѓе кои користат пропагандни алатки за промовирање на насилство врз жени или групи за заштита на женските права.

Поврзани

Најнови вести

Коментари