Без разлика на надворешната температура, доволниот внес на течности е од големо значење за здравјето и, воопшто, за нормалното функционирање на телото и организмот.

Вообичаено се препорачува пиење најмалку два литра вода дневно, поради повеќе причини. Хидратацијата е нешто без кое е невозможно да се спречи појавата на разни болести и да се забрза закрепнувањето од болестите, а таа е почетна точка за секој кој сака да се ослободи од вишокот килограми!

Сето ова е особено важно во најтоплите летни денови, кога лесно и брзо губиме течност од телото, а обично секој прво се одлучува за ладна вода. Некој оди дотаму што претпочита да пие вода од замрзнувачот, од кој добар дел е дури и замрзнат, но колку е добра таа идеја?

 

led, kockice leda, hladna voda, voda, ledena voda

Како што објаснуваат експертите, треба да бидеме многу внимателни со употребата на мраз, дури и кога температурите се многу високи. Имено, истражувањата покажале дека студената вода ја забавува хидратацијата на телото бидејќи се апсорбира побавно од водата на собна температура.

Освен тоа, многу ладната вода е „преголем залак“ за нашиот дигестивен тракт и може да предизвика грч на хранопроводникот, што дополнително предизвикува, меѓу другото, болки во градите и грчеви во стомакот. Покрај тоа, може да го доведе телото во состојба на шок бидејќи течноста со екстремно ниска температура влегува во загреаното тело и разликата може да биде триесет или повеќе степени.

Поради сето ова, се препорачува да се пие вода на собна температура, како и да се пијат многу течности пред да се излезе надвор во најтоплите денови.