Гевин (78) сега е осуден на затвор од еден ден откако бил фатен како се обидува да продаде ретка пушка од Американската граѓанска војна. Кога бил испрашуван, тој признал дека имал десетици други грабежи во 1960-тите и 1970-тите и се извинил за проблемите што ги предизвикал.

Обвинителите во вторникот рекла дека „правдата конечно го стигна“, четири децении подоцна.

Во јули, Гевин, жител на Потсвил, Пенсилванија, се изјаснил за виновен за продажба на културно наследство украдено од музејот.

Гевин тогаш признал дека во 1971 година украл стара пушка од музејот на државниот парк Вали Форџ, направена од мајстор за оружје во 1775 година.

Пушката „Кристијан Оертер“ е една од двете за кои е познато дека преживеале со оригиналниот механизам на кремен кој го носи името на производителот, локацијата и датумот на производство. Вреди повеќе од 175.000 долари.

ФБИ го пронашле Гевин откако тој се обидел да му ја продаде пушката и други украдени предмети на антиквар во јули 2018 година.

Дилерот подоцна им рекол на новинарите дека сфатил дека пушката била украдена откако видел дека се споменува во книга од 1980 година напишана од експерт за стари пушки.

„Крадењето артефакт од музеј – буквално дел од американската историја – е сериозен федерален прекршок“, рече во изјавата американската државен обвинител Џенифер Арбитиер Вилијамс.

„После четири децении, правдата конечно го стигна овој обвинет.“

Освен еден ден зад решетки, Гевин е осуден на три години надгледуван живот, вклучително и една година домашен притвор, како и парична казна од 25.000 долари и отштета од 23.385 долари.

Кога бил испрашуван од ФБИ во јули, Гевин признал дека ја украл пушката, заедно со други стари пушки од 18 и 19 век од музеите низ државата.

Судијата рекол дека има застареност за многу од кражбите.

Гевин, сега врзан за инвалидска количка, изразил каење.