Семејството Фугејт продолжува да го интригира светот, а се верува дека барем уште еден потомок на оваа бизарна заедница денес живее во Апалаците.

Едно од најстрашните семејства во историјата живеело на почетокот на 19 век во американската држава Кентаки, каде што нејзините членови биле толку затворени што се мешале и имале сексуални односи едни со други, предизвикувајќи исклучително редок синдром, болест позната како метхемоглобинемија односно нивната кожа станала сина.

Станува збор за бизарното семејство Фугејт кое живеело во изолирана рурална заедница, што довело до редовно вкрстување меѓу роднините. Во еден случај кој предизвикува грчеви во стомакот, еден од мажите од Фугејт се оженил со сопствената тетка.

Приказната за ова семејство започнува во далечната 1820 година, кога Мартин Фугејт и неговата сопруга Елизабет Смарт првпат се населиле во оддалечена област на Апалахија, која сега се наоѓа во округот Пери, Кентаки. Мартин бил првиот познат член на семејството кој имал неверојатно необични и еден од најретките генетски дефекти. Синдромот погодува само 0,035 отсто од светската популација, а резултатот е дека крвта не носи доволно кислород низ телото, како што обично се случува кај здравите луѓе.

Крвта кај метхемоглобинемијата станува кафеава поради недостаток на црвени крвни зрнца кои носат кислород. Ова пак предизвикува кожата на пациентите кои инаку се со светол тен да посинува, додека усните добиваат виолетова нијанса. И Мартин и Елизабет го носеа рецесивниот ген што предизвикува метхемоглобинемија, а четири од нивните седум деца се родени со сина кожа, вклучувајќи го и нивниот син Захарија.

Бидејќи генот беше рецесивен, немаше да влијае на идните генерации доколку членовите на семејството не продолжија да се венчаат во своето семејство. Но, бидејќи живееле во толку изолирана заедница,фамилијата Фугејт имала ограничени можности и главно се венчавале со нивни роднини, вкрстувајќи се со блиските семејства, вклучувајќи ги Комбс, Ричи, Смит и Стејси.

Захарија се оженил со својата тетка, а еден од нивните синови се оженил со близок роднина. Така подоцна, член на семејството Алва Стејси му кажал на истражувач кој го проучувал нивниот случај.

„Јас всушност сум мој роднина“, рече тој.

Од сите Фугејтови, Луна Фугејт беше позната како најсиниот член на семејството. Таа се омажи за Џон Стејси кон крајот на 19 век и парот имаше 13 деца. Неодамнешните извештаи опишуваат дека таа имала „темни како модринка“ усни, а сите нејзини и деца на Џон биле физички здрави и покрај нивниот необичен изглед.

Во средината на 20 век, модерните времиња почнаа да доаѓаат дури и во руралните средини на Кентаки, а приказната за семејството Фугејт се прошири надвор од нивната изолирана заедница. Едно лице кое беше фасцинирано од семејството беше хематологот д-р Медисон Кавен од Универзитетот во Кентаки. Тој слушнал за Фугејтови во раните 1960-ти и се упатил кон округот Пери на југоисточниот дел на државата за да се обиде да ги пронајде.

На своето патување ја запознал медицинската сестра Рут Пендерграс. Му кажала дека еднаш работела во окружното здравство, кога влегла русокоса и побарала тест на крвта. Верувајќи дека жената имала срцев удар, Рут на почетокот била преплашена. Но, пациентката ја увери дека е добро и дека е дел од синото семејство Комбс кое живее во Бол Крик. Таа беше и сестра на една од жените Фугејт..

На крајот, д-р Кавејн и Рут успеале да најдат трага на некои од преживеаните Фугејтови. Лекарот утврдил дека во крвта на семејството недостасува клучниот ензим, а за да ги излечи им вбризгал сина боја, метилен, во телото. Неверојатно, неговиот експеримент успеал, а кожата на ентузијастичките членови на семејството ја изгубила сината боја за само неколку дена. Сепак, ефектите беа само привремени, па д-р Кавен им доставуваше дневните метиленски таблети на Фугејтови за да го задржат нивниот ефект.

Сепак, животот не бил секогаш лесен за Фугејтови. Нивната сина кожа стана огромен проблем кога луѓето сфатија од што всушност е  производ, па членовите почнаа уште повеќе да се повлекуваат во нивната заедници и да избегнуваат да одат на лекар.

Во изминатиот половина век, членовите почнаа да имаат деца надвор од семејството, па „синиот ген“ со текот на времето почна да исчезнува. Последниот познат Фугејт со сина кожа е роден во 1975 година. Тоа беше Бенџи Стејси кој изгледаше речиси виолетово на раѓање, а медицинските сестри во паника веднаш го однесоа во болница на трансфузија на крв. Меѓутоа, неговата баба потоа објаснила што се случило.

Сината боја на крајот избледе од поголемиот дел од кожата на Бенџи, но неговите усни и нокти сè уште остануваат виолетови кога тој настинува или е лут. Најмалку еден потомок на Фугејт сè уште живее во регионот на Апалачите, но тој никогаш не сакаше да се појави во медиумите.