Пандемија и кризата која ја предизвика донесоа многу немири, пред се во областа на здравството и финансиите. Милиони се префрлија на работа од дома, а добар дел од работниците останаа без работа.

Таквата неповолна ситуација и состојба на очај беа идеален поттик за криминалците да ангажираат луѓе кои се без работа – кои несвесно перат пари, велат експертите. Жртвите се претежно на возраст меѓу 21 и 30 години, а се наоѓаат во четири од 10 случаи.

Бројот на луѓе кои прават незаконски работи за квази-работодавци е зголемен во текот на изминатата година, соопшти службата за спречување измами Цифас.

Банките соопштија дека криминалците објавувале лажни огласи за вработување на социјалните мрежи, насочувајќи се кон „ковид генерацијата“ која се бори да најде нова работа.

Според Би-Би-Си, ова стана тренд во ерата на ковид кризата, бидејќи огромен број луѓе се очајни што немаат приходи, а иднината им е неизвесна. Што е тоа? Криминалците сакаат да префрлаат пари преку сметки, со цел да на банките да им изгледаат помалку сомнителни.

Жртвите добиваат пари потпишат користење на нивната сметка и често не поставуваат прашања во врска со нејзиното потекло. Младите се идеални за ваков тип на „деловна активност“. И тоа не е крај, за оние кои сакаат да се откажат, криминалците им се закануваат со насилство.

Некои од санкциите за оние кои се фатени во измама се затворски казни, или идни финансиски потешкотии, како затворање на банкарска сметка и отежнување на барањето за заем или дури и потпишување договор за мобилен телефон.

Се проценува дека во 2020 година за време на ковид пандемијата имало 17.157 осомничени, што е зголемување за 5% во споредба со 2019 година.

Податоците исто така покажуваат дека има помалку жртви на измама на возраст под 21 година, што веројатно се објаснува со фактот дека тие поради ковид пандемијата помалку време поминувале на училиште или студии, каде што криминалците лесно можеле да ги регрутираат.